курс “ГОТВАЧ”

Лицензирана диплома за ГОТВАЧ, валидна в България и в чужбина (за помощник – готвач, майстор – готвач, корабен готвач)

ЗАПОЧВАНЕ ВЕДНАГА БЕЗ ИЗЧАКВАНЕ НА ГРУПА

● При нас можете да се обучавате от всяка точка на страната без да се налага да пътувате или да отсъствате от работа.

● Aко имате опит по специалността – ускорен курс на обучение в дистанционна форма

● За курсисти без опит по специалността, Центърът осигурява практика в реална работна среда.

● Възможност за разсрочено заплащане на таксата за курса, както и превод и легализация за чужбина на издадените документи.

Готвачът сам или в екип приготвя и оформя ястията, като избира необходимите хранителни продукти за деня, прави предварителна обработка и приготвя полуфабрикати и кулинарна продукция (предястия, супи, основни ястия и десерти), като спазва технологичния процес и разходните норми при приготвяне, следи за качеството на суровините и готовата продукция и носи отговорност за производството на здравословна и безопасна храна, подрежда и декорира ястията съгласно инструкциите, участва в представянето на кулинарната продукция и изготвя декорации за различни поводи. Отговаря за количеството и качеството на вложените продукти в готварската продукция в съответствие с установените рецептури. Носи отговорност за качеството на технологичния процес и хигиената при приготвянето на храната и нейните вкусови качества. Изпълнява качествено и в срок постъпилите поръчки от гостите. Консултира гостите за избора на ястия и напитки.

Готвачът планира и организира процесите в кухнята сам или под ръководството на главен готвач, изготвя менюта, разработва нови рецепти, като прилага иновативни и креативни технологии, калкулира необходимите продукти и осигурява ритмични заявки, приема стоки, контролира теглото и масата им, проверява за видими дефекти и взема обичайните за фирмата мерки, следи за правилното съхранение на продукти и полуфабрикати, проверява състоянието на продуктите и преценява възможностите им за употреба, контролира качеството на продуктите и ги разпределя с оглед на възможната им употреба в зависимост от предназначението им, използва ефективно материално-техническата база и ресурсите, грижи се за експлоатационната готовност на машините, съоръженията и инвентара, прилага правилата за безопасни условия на труд, спазва санитарно-хигиенните изисквания и опазва околната среда.

Съгласно НКПД – 2011 придобилият втора степен на професионална квалификация по професията “Готвач” може да заема следните длъжности от НКПД:

3434-2001    Главен готвач

3434-2003    Майстор-готвач

5120-2001     Готвач

5120-2003    Помощник-готвач

Издавани документи:

– УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ по образец 3-37 на МОН с международна валидност – придобиване на част от професия. С този документ имате възможност да работите като готвач или помощник готвач.

– СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ по образец 3-54 на МОН с международна валидност – придобиване на степен на професионална квалификация. Документът дава право за работа като главен готвач. – EUROPASS на български, английски и немски език – европейски паспорт, който позволява практикуването на придобитата квалификация. В него се посочват длъжностите, които курсиста може да заема и дават предимство при кандидатстване за работа.

Необходими документи за курса:

  • попълнено заявление, делкарация и договор;
  • копие от Диплома за завършено образование;
  • 3 броя цветни снимки с формат за лична карта;
  • Медицинска бележка от личен лекар, че професията не Ви е противопоказна.

Тези документи се съхраняват в досие. Центърът за професионално обучение е администратор на лични данни съгласно GDPR или Регламент (ЕС) 2016/679

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.